Het gezondheidsconcept van i-vitality
Bent u benieuwd naar ons gezondheidsconcept en hoe we de inzetbaarheid en vitaliteit van uw medewerker en organisatie bepalen? Bekijk dan hieronder hoe onze unieke en persoonlijke aanpak schematisch is weergegeven. Natuurlijk zijn wij er ons van bewust dat iedere organisatie uniek is en mogelijk een andere aanpak wenst of behoeft. Dit stemmen we gezamenlijk met de opdrachtgever af, alvorens een start te maken.
Hoe gaan we te werk?
Stap 1: Behoeftebepaling
Als organisatie ben je uniek en wil je onderscheidend zijn. De huidige uitdaging om personeel te werven en uiteindelijk ook te behouden wordt steeds groter. De huidige maatschappij is steeds dynamischer en vergt een steeds groter vermogen om de ontwikkelingen bij te houden en je hierin aan te passen. Een gedegen en dynamisch HR beleid is hierin cruciaal. Het is belangrijk om helder te hebben wie je als organisatie bent, waar je voor staat en welke mensen passen binnen deze organisatie. Wat zorgt er voor dat ik in beeld ben als organisatie en hoe zorg ik er voor dat ik kan blijven binden en boeien? We zien steeds vaker dat werknemers niet meer in hun kracht staan en dreigen overbelast te raken. Een sterkte zwakte/analyse en onderzoek naar ontwikkelbaarheid is en blijft cruciaal om als organisatie slagvaardig te zijn en vooral te blijven.
Stap 2: Inventariseren en kaders stellen i-vitality gezondheidsconcept
Aan de hand van de te realiseren doelen wordt gezamenlijk een tijdcontingent route bepaald, met daarin weergegveven wanneer welke acties en welk gewenst resultaat. De uitkomsten worden vastgelegd in een Vitality Score Card.
Stap 3: Vooraankondiging
Tijdens een informatie bijeenkomst voor het gehele personeel vertellen we gezamenlijk het initiatief aan en leggen we de aanpak voor de medewerkers uit. Tevens zal er uitleg worden gegeven hoe we omgaan met de informatie op basis van de Wet Privacy(AVG).
Stap 4: Werkplekbeoordeling of werkplek analyse
Fysieke rondgang door het gehele bedrijf en het bekijken van de werkplekken op locatie en het voeren van interviews met een representatieve groep medewerkers. Het doel hierbij is om inzicht te krijgen in de fysiek/mentale belasting van de werkzaamheden in taken en handelingen en ter plekke naar mogelijke oplossingen zoeken voor reeds bestaande problemen. Deze uitkomsten en ervaringen zullen worden opgevoerd in de Toolbox scholing/training.
Stap 5: Toolbox scholing/training
Tijdens deze interactieve Toolbox scholingen zal management/leidinggevende en/of werknemers worden meegenomen in het thema “Gezondheid & Inzetbaarheid, voor werkgever en werknemer”. Deze scholing zal mede dienen als aftrap en het creëren van draagvlak waarbij de verantwoordelijkheid en regievoering uitgebreid wordt besproken. Tevens zal er een vooraankondiging worden gedaan welke acties wanneer ingezet worden met welk gewenst resultaat.
Stap 6: Procesbewaking
Het is van belang continue vinger aan de pols te houden of we op koers liggen de gestelde doelen te halen, door kort op de bal te zitten kan direct bijgesteld worden en worden acties en doelen aangepast/toegevoegd aan de actuele situatie.
Projectmanagement
Omdat we ons realiseren dat de uitdaging niet alleen voor uw organisatie geldt maar zeker ook voor de uitvoerende stakeholders, is het voorstel een projectgroep op te richten.
Het doel van deze projectgroep is voortgang bewaken van de overeengekomen aanpak, resultaten te bewaken en te monitoren en bijsturen daar waar nodig.
Wettelijke kaders
Om de aanpak van i-vitality te laten slagen is het essentieel om naast de betrokkenheid van directie, management en medewerkers een werkwijze in te voeren die voldoet aan de wettelijke kaders.
Deze zijn:
- Arbeidsrecht: kortweg gezegd, salaris ontvangen van de werkgever staat tegenover het leveren van een adequate arbeidsprestatie door de medewerker.
- Arbowet: de werkgever dient alles te doen om arbeidgerelateerde gezondheidsschade te voorkomen. Van de medewerkers wordt in alle redelijkheid en billijkheid verwacht dat zij in dat kader ook passende maatregelen treffen, waardoor zij in staat zijn om de kenmerkende functiebelasting goed aan te kunnen. Zowel fysiek als mentaal.
- De Wet Verbetering Poortwachter (WVP): de werkgever én de medewerker hebben re-integratie-inspanningsverplichtingen als er onverhoopt (arbeidgerelateerde) gezondheidsklachten dreigen of zijn ontstaan. Anders gezegd: herstellen en verbeteren van belastbaarheid/inzetbaarheid in relatie tot de kenmerkende functiebelasting en dat kent ook verplichtingen voor de medewerkers.
- Risico-inventarisatie & -evaluatie RI&E: gezien de impact van de veranderingen is het van belang periodiek de risico’s te blijven toetsen/actualiseren.
Neem contact met ons op
Wilt u weten hoe i-vitality het risico op ziekteverzuim in uw organisatie kan verlagen? Stuur ons een bericht of bel ons. We vertellen er graag over.
077-373 37 88